Dzień zielony-borowiackie jadło.
Dnia 22 marca w naszym przedszkolu obchodziliśmy Dzień Zielony czego wyrazem było ubranie zarówno dzieci, jak i Pań w tym kolorze. Przedszkolaki dowiedziały się, jakie było menu ich borowiackich przodków, jednocześnie utrwaliły gwarę związaną z nazwami pokarmów. W Bysławiu gościliśmy Panie z tutejszego KGW, które na oczach przedszkolaków wyrabiały ciasto na pyszny swojski chleb. W Lubiewie tej czynności podjęła się Pani Daniela Meyer, babcia jednej z dziewczynek uczęszczającej do przedszkola, która już na wejściu uraczyła nas samodzielnie upieczonymi bułeczkami. Przedszkolaki zobaczyły, w jaki sposób można upiec chleb, zapoznały się ze składnikami potrzebnymi do wyrobienia ciasta i obserwowały, jak ciasto rośnie. W trakcie pieczenia zapach chleba roznosił się po całym przedszkolu. Nie mogło więc zabraknąć degustacji- dzieci zajadały się samodzielnie przygotowanymi kanapkami z masłem, miodem i dżemem. Wiele z nich zadeklarowało, że spróbuje namówić mamę na wspólne pieczenie chleba i bułeczek w domu. Mamy nadzieję, że pierwsze piekarskie doświadczenia mają już za sobą!