Dzień Zielony czyli borowiackie jadło 10.04.2024r.
„Borowiacy to lud stary w małych wioskach żył,
pośród jezior, gdzie wilk nocą wył.
Jadał grzyby, jadał ryby, słodkie miody miał.
W polu w lesie pracował, niczego się nie bał”…
Takimi słowami przedszkolaki zostały wprowadzone w tematykę omawianą w naszych oddziałach przedszkolnych podczas Dnia Zielonego. Tradycyjnie odśpiewaliśmy nasz hymn, który jest już dobrze znany nawet najmłodszym przedszkolakom. W tym dniu dzieci poznały tradycyjne borowiackie jadło. Przedszkolaki miały okazję uczestniczyć w borowiackim śniadaniu, samodzielnie przygotowywały bułki, które potem zjadły z typowymi dla naszego regionu dodatkami. W Bysławiu w wspomnianą tematykę wprowadziła dzieci pani Zofia Kulczyk, która ubrana w borowiacki strój opowiedziała o tradycjach kulinarnych Borowiaków. Nasze „pociechy” z uwagą słuchały opowieści gościa. Żabki, Sowy, Pszczółki, Wiewiórki, Misie z Bysławia smakowały ziemniaków gotowanych w mundurkach zwanych również krylkami oraz świeżego chleba z miodem. Przedszkolaki wykonały również eksperyment polegający na połączeniu barwy niebieskiej i żółtej w celu uzyskania koloru zielonego. Był to pracowity dzień. Nasze dzieci miały pełne brzuszki i uśmiechy na twarzach „od ucha do ucha”.