Dzień Zielony czyli borowiackie jadło 10.04.2024r.


„Borowiacy to lud stary w małych wioskach żył,

pośród jezior, gdzie wilk nocą wył.

Jadał grzyby, jadał ryby, słodkie miody miał. 

W polu w lesie pracował, niczego się nie bał”…

 

Takimi słowami przedszkolaki zostały wprowadzone w tematykę omawianą w naszych oddziałach przedszkolnych podczas Dnia Zielonego. Tradycyjnie odśpiewaliśmy nasz hymn, który jest już dobrze znany nawet najmłodszym przedszkolakom. W tym dniu dzieci poznały tradycyjne borowiackie jadło. Przedszkolaki miały okazję uczestniczyć w borowiackim śniadaniu, samodzielnie przygotowywały bułki, które potem zjadły z typowymi dla naszego regionu dodatkami. W Bysławiu w wspomnianą tematykę wprowadziła dzieci  pani Zofia Kulczyk, która ubrana w borowiacki strój opowiedziała o tradycjach kulinarnych Borowiaków. Nasze „pociechy” z uwagą słuchały opowieści gościa. Żabki, Sowy, Pszczółki, Wiewiórki, Misie z Bysławia smakowały  ziemniaków gotowanych w mundurkach zwanych również krylkami oraz świeżego chleba z miodem. Przedszkolaki wykonały również eksperyment polegający na połączeniu barwy niebieskiej i żółtej w celu uzyskania koloru zielonego. Był to pracowity dzień. Nasze dzieci miały pełne brzuszki i uśmiechy na twarzach „od ucha do ucha”.