Tłusty czwartek w przedszkolu

Dnia 4 lutego obchodziliśmy w przedszkolu tłusty czwartek, który połączyliśmy z dniem zielonym. Tego dnia królowało jadło borowiackie. Dzieci dowiedziały się wielu cennych informacji o dawnej, tradycyjnej kuchni borowiackiej, a także miały okazję zobaczyć jak wygląda procedura wypieku chleba. Na tak wspaniały pokaz zdecydowała się babcia Julki Majer, która tego dnia zaprezentowała i opowiedziała o tym jak wypieka się chleb w tradycyjny, domowy sposób. Dzieci z wielką uwaga słuchały, a takze pomagały wsypywać mąkę i mieszały ciasto. Następnie w swoich salach dzieci lepiły chlebek i bułeczki z masy solnej, a także próbowały pączków i faworków upieczonych przez rodziców. 

IMGP7390 IMGP7391 IMGP7392 IMGP7393 IMGP7394 IMGP7395 IMGP7396 IMGP7397 IMGP7398 IMGP7399 IMGP7400 IMGP7401 IMGP7402 IMGP7403 IMGP7404

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.